Jak wiadomo w mniejszym lub większym lokalu gastronomicznym krajalnice do pieczywa lub wędlin są na porządku dziennym. Rzeczywistość pokazuje, że coraz częściej możemy spotkać te urządzenia również w naszych domach, gdyż po prostu ułatwiają nam codzienne życie i pozwalają podczas gotowania skupić się na nieco ważniejszych sprawach.
Nie od dziś wiadomo, że w sklepach możemy kupić chleb krojony czy paczkowaną wędlinę w plastrach. Nadal jednak są osoby, które wolą kupić pełną porcje i samodzielnie pokroić ją w domu. Wyróżnimy zatem kluczowe czynniki, na które powinniśmy zwrócić uwagę przy zakupie tego typu urządzeń.
Na wstępie należy podkreślić, że krajalnice również należą do sprzętów AGD, przez co ich podział możemy zacząć od tych, które są wolnostojące oraz przeznaczone do zabudowy. W przypadku pierwszego typu nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby do raz zakupionego sprzętu dokupywać np. ostrza do cięcia wędlin czy serów. Główna różnica sprowadza się do wartości cenowej oraz niewielkiego wyboru, jeżeli chodzi o zabudowane krajalnice, których zasadniczym plusem jest fakt, że nie zajmuje ona miejsca na blacie.
Ze względu na sposób działania krajalnice dzielimy na mechaniczne i elektryczne, które gorąco polecamy osobom często korzystają z krajalnic, ponieważ pozwala to zaoszczędzić nieco więcej czasu niż w przypadku stosowania krajalnicy mechanicznej, która charakteryzuje się mniejszym rozmiarem i czyni ją bardziej mobilną.
Poza wyżej wymienionymi cechami, przy zakupie należy skupić się na kilku elementach każdej z krajalnicy. Kluczowym elementem będzie obrotowy nóż, który powinien być wykonany z nierdzewnej stali, gdyż właśnie ten rodzaj zapewnia trwałość ostrza. Ostrza mogą być gładkie, dzięki czemu zapewniają dokładne krojenie warzyw, sera lub wędlin; lub też z ostrza z ząbkami, które są uniwersalne i idealne do chleba.
Istnieją także różne rodzaje podajników do krajalnic, na których umieszczamy produkt do pokrojenia. W tym przypadku podobnie mamy dwa rodzaje wyboru: stal – droższa, polecana dla osób często korzystających z krajalnicy oraz plastik, który jest tańszy i lżejszy, przez co idealnie sprawdza się w warunkach domowych, gdzie może być często przenoszony. Podobna różnica istnieje w przypadku korpusu urządzenia.
Istotną cechą jest opcja umożliwiająca ustalenie grubości krojenia. Najczęściej sprzedawane urządzenia posiadają przedział od 0 do 16-21 mm. Pamiętajmy jednak, że im większa możliwość regulacji, tym więcej mamy możliwości.