Według wierzeń plemion celtyckich dawała schronienie dla dusz zmarłych a zjedzenie choćby jednego kęsa z drzew rosnących w centrum Avalonu zapewnia młodość i nieśmiertelność, w co, jak pokaże dalsza część artykułu, nie wolno wątpić. W naszej kulturze pozostaje umownym i domniemanym symbolem grzechu, choć jej smak wydawałoby się jest wart tego poświęcenia. Mowa oczywiście o jabłoni, drzewie które spotykamy najczęściej w naszych przydomowych ogródkach. Czas pochylić się nad jej charakterystyką, gdyż jak głosi stare przysłowie: „niedaleka pada jabłko od jabłoni”, a legendy czasami niewiele mijają się z prawdą.
W Polsce mamy najczęściej styczność z jabłonią domową (malus domestica Borkh.), jednak poza nią możemy spotkać takie odmiany jak jabłoń dzika, jagodowa, kwiecista, Niedźwiedzkiego, niska, purpurowa oraz Scheideckera. Te mniej popularne w naszym kraju do jabłonie Halliana, pachnąca, plaskoowocowa, Sergenta, śliwolistna oraz Tschonowskiego. Obecnie na rynku ogrodniczym istnieje około 40 rodzajów do uprawy. Ich cena waha się od 15 do 40 zł.
Charakterystyka jabłoni jest tak niejednoznaczna jak jej mityczne powiązania. Poszczególne gatunki może różnić aromat, smak, słodycz, konsystencja oraz wygląd. Jej owoce jabłkowate, które potocznie nazywamy jabłkiem, mogą przybrać kolor zielony, czerwony lub po prostu żółty z rumieńcami. Można śmiało postawić teorie, że nie istnieje w naszym kraju osoba, której nigdy w życiu nie było dane spróbować jej smaku.
Dodatkowym jej atutem jest szeroki wachlarz zastosowania. Może służyć jako drzewo owocowe, spośród których najszerszym znaczeniem użytkowym może pochwalić się jej najpopularniejszy gatunek. Nic nie stoi na przeszkodzie uprawiać jabłoni jako rośliny ozdobnej (to m.in. jabłoń royality), których notabene istnieje kilka rodzajów, różniących się kwiatami, kolorem i owocami. Warto dodać, że drewno jabłoni jest często używane w cechach stolarskich. Nie wykluczone, że kiedy w 1489 roku w Krakowie otwarto pierwszy z nich, to właśnie jabłoń była wtedy głównym elementem konstrukcyjnym .
Jednym z głównych czynników - poza aspektami wizualnymi rzecz jasna - jej popularności w Polsce jest w większości przypadków duża odporność na mróz oraz okres dojrzewania, który wypada w okresie największych upałów, tj. lipiec, sierpień, kiedy w gorącej aurze kęs jabłka może okazać się prawdziwą ambrozją. Co ważne, taki stan rzeczy nie jest jednoznacznie przypisany do wszystkich odmian i gatunków, jak w życiu tak i w świecie jabłoni, notujemy wyjątki od reguły, do których należy m.in. alwa, ananas berżenicki oraz malinówka-oberlandzka.
Kolejnym atutem jabłoni jest szeroki wachlarz przepisów na pyszne dania z jej owoców oraz – co ważne – ich bogaty skład odżywczy, zawierający witaminę C, PP, witaminy z grupy B, a także żelazo, wapń, magnez i potas. Poznając świat jabłoni od środka nie sposób nie odnieść wrażenia, że nieśmiertelność, o której przekonani byli celtowie nie jest jedynie legendą bez wpływu na rzeczywistość.